Bakgrunn

Innbyggere er nå godt vant med teknologiske løsninger i sin hverdag. Det blir stadig vanligere med smarthus, alarmtjenester og tekniske hjelpemidler som er koblet opp via internett. Samtidig øker trykket på kommunene for å ta i bruk velferdsteknologiske løsninger hos sine tjenestemottakere, og det ligger en betydelig forventning om besparelse i tid og ressurser.

IKOMM AS har siden 2021 hatt ansvar for dette forskningssamarbeidet med prosjektpartnerne Eidsiva, NTNU, Høgskolen Innlandet, Lillehammer Kommune og Helseinn for å undersøke mulighetene for mer bærekraftige teknologiske løsninger til kommunens innbyggere.

Prosjektets mål

Prosjektet “internet of My things” (ioMt), skal avklare om det er mulig å samkjøre bruk av tjenestemottakerens privateide teknologi med de offentlige helsetjenestene.

Juridiske, tillitsmessige og tekniske barrierer skal identifiseres, og løsninger skal foreslås og prøves ut.

Mulighetsrommet er ulike typer teknologi og smarthusløsninger, men prosjektet har benyttet kommunens, borettslagets og innbyggernes digitale dørlåser som eksempel i Proof of Consept (Bevise at det går) som er utviklet.

Prosjektets tidslinje

Prosjektet ble startet opp på våren 2021 og avsluttes i februar 2025

Finansiering

Prosjektet har mottatt støtte fra Regionale forskningsfond Innlandet (RFF Innlandet) og har et budsjett på 6 millioner kroner.

Utvikling av søknaden til RFF har foregått innen rammen av Helseinns FoU-akselerator, et program for rådgivning og prosess-støtte som tilbys til Helseinns medlemmer.

Fra venstre: Øvyind Sørbu, Bernt Tennstrand, Randi Willa og Kasper Hansen

Eldrebølgen

Kilde: Vi blir flere, men også eldre – SSB

– I 2050 forventes omtrent en av fem nordmenn å være 70 år eller eldre. Befolkningen over 80 år forventer vi at dobler seg innen 2050 og at de utgjør nesten én million innen 2100, sier Ane Tømmerås.

Video